Tytuł: ,,Zapomniane przepisy – powrót do tradycji”
Autorzy: Agnieszka Kornaś, Sylwia Smaga-Olchawa
Czas realizacji: 10.2024 r.- 04.2025 r.
Rodzaj innowacji: metodyczna
Opis innowacji:
W ramach innowacji będą prowadzone kulinarne warsztaty wyjazdowe, współpraca ze środowiskiem lokalnym, prowadzenie zajęć dla uczniów trzeciej klasy technikum gastronomicznego oraz trzeciej klasy branżowej szkoły I stopnia. Innowacja będzie polegała na rozszerzeniu treści programowych zawartych w podstawie programowej. Uczniowie klas gastronomicznych będą wzbogacać swoją wiedzę i umiejętności kulinarne poprzez poznanie tajników kuchni regionalnej i staropolskiej. Uczniowie będą mogli również rozwijać i doskonalić swoje zmysł smaku i zapachu oraz uczyć się estetyki kulinarnej podczas przygotowywania zapomnianych potraw. Nasza młodzież będzie miała również okazję do wymiany myśli, doświadczeń, poglądów podczas spotkań z ekspertami w dziedzinie gastronomii i tradycjach związanych z kuchnią polską.
Wiodącymi celami innowacji są:
- rozwijanie zainteresowań uczniów, rozbudzanie i pogłębianie wiedzy i pasji związanej z kulinarnym dziedzictwem Polski,
- rozpowszechnienie tradycji kulinarnych,
- kreowanie mody na wykorzystywanie regionalnych produktów certyfikowanych przy sporządzaniu potraw,
- promocja polskiego dziedzictwa kulinarnego w nowoczesnej odsłonie,
- promocja kuchni polskiej.
Przewidywane efekty:
- utrwalenie i ugruntowanie wcześniej zdobytej wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii oraz zwiększenie motywacji do podejmowania działań twórczych z przedmiotów zawodowych,
- wzmacnianie umiejętności pracy zespołowej poprzez organizowanie wspólnych warsztatów kulinarnych,
- rozwijanie umiejętności społecznych poprzez współpracę z instytucjami i stowarzyszeniami w regionie,
- poprawa jakości pracy szkoły,
- wzbogacenie oferty edukacyjnej szkoły poprzez uatrakcyjnienie prowadzonych zajęć.